Levél a MAT Tagjainak

Mint minden civil szervezet, így a Magyar Atlanti Tanács (a MAT, ami egy egyesület) is a működését a tagjainak befizetéseiből (tagdíj, támogatás), vagy a külsős támogatók adományaiból tudja finanszírozni. Az említettek mellett lehetőség van még pályázatokon is pénzt szerezni, amit a MAT is folyamatosan megpróbál, szerencsére többször sikerrel. Ennek ellenére a MAT működéséhez elengedhetetlen a tagdíj-bevétel is, ami sajnálatos módon tagjaink többségének nemfizetése miatt csak kifejezetten csekély összeg.

A levél ezen a linken letölthető és megtekinthető.

 

***

Új vezetőket választott az ATA

Csóti György a Magyar Atlanti Tanács (MAT) megbízott elnöke és Rábai Zsolt részvételével tartották meg az Atlanti Szerződés Szervezeteinek (ATA) a koronavírus járvány miatt tavasszal elmaradt közgyűlését. A mintegy három és fél órás online tanácsülésén és közgyűlésén a résztvevők értékelték az ATA elmúlt időszakának tevékenységét, megvitatták az elért eredményeket, szó volt a szervezet működésével kapcsolatos gazdasági kérdésekről, majd a tagok döntöttek az ATA új vezető tisztségviselőiről is. A német tagszervezet javaslata alapján - átmenti időszakra - egy leszűkített létszámú menedzsment került a szervezet élére. E kérdésben a MAT megbízott elnöke támogatásáról biztosította Christian Schmidt német kolléga javaslatát. Számos visszalépést követően az ATA tagsága Jim Townsendet (USA) választotta meg elnökének, alelnökök Werner Fasslabend (Ausztria), Krista Mulenok (Észtország), Alex Serban (Románia) lettek. A szervezet főtitkárává Monika Begovicot (Horvátország) választották, a kincstárnoki feladatot pedig Johannes Kahrs (Németország) látja el a jövőben. Az új vezetők mandátuma 2021 első negyedév végéig szól, feladatuk pedig az ATA pénzügyi helyzetének stabilizálása és egy új alapszabály elkészítése lesz.

K. A.

 

***

Csóti György: TRIANON UTÁN SZÁZ ESZTENDŐVEL

A cikk megjelent a Magyar Nemzetben 2020. június 4-én "Damoklész kardja a herderi jóslat" címmel, "Beteljesedik-e a német filozófus jövendölése az elveszített magyarlakta területeken?" alcímmel
.

A cikket ezen a linken is letölthető és megtekinthető.

 

***


2020. május 25-én a Digitális biztonságpolitika pályázat zsűrije előtt, az előzetes szakmai bírálatok ismeretében, a kiemelkedő pályamunkákat online prezentáció formájában ismertetik a pályázók, amelyet 10 órától élő közvetítéssel követhetnek az oldalon.

Az oldal elérhetősége: https://studio.djnkft.hu/digitalisbiztonsagpol/

A élő konferencia facebook oldalon tekinthető majd meg: https://www.facebook.com/hunexpert/

***


Fotó: Gentleman Magazin

2020. május 8-án ONLINE ülésezett a MAT elnöksége. Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a MAT elnöke az alábbi tájékoztatást adja tagjainak és a nyilvánosságnak:

A jegyzőköny az alábbi linken tölthető le: 2020. május 8. Jegyzőkönyv a MAT Elnökéségének online módon történt döntéshozataláról

***

Észak-Macedonia a NATO tagjává vált

Észak-Macedónia az észak-atlanti szövetség 30. tagállama lett , miután Szkopje képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait a katonai-politikai szövetséget létrehozó washingtoni szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok kormányánál.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, internetes tájékoztatójában azt mondta, Észak-Macedónia a NATO családjának része lett, amely immár harminc nemzet és csaknem egymilliárd ember családja.

" Olyan család ez, amely azon a bizonyosságon alapul, hogy függetlenül attól, milyen kihívásokkal nézünk szembe, együtt erősebb és biztonságosabb" - fogalmazott.

Észak-Macedónia régóta hozzájárul az euro-atlanti biztonsághoz, többek között azzal, hogy részt vesz a NATO vezette afganisztáni és koszovói missziókban - tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az ország kormányának és népe erőfeszítéseinek csúcspontját jelenti. Tagsága egy szélesebb körű integrációt, demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást támogatja az egész régióban, miközben mutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad a csatlakozni kívánó többi ország előtt - tette hozzá.

Észak-Macedónia zászlaját a NATO székhelyén, Brüsszelben, szűk körben vonták fel Jens Stoltenberg főtitkár, Sir Stuart Peach marsall, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, valamint Zoran Todorov, Észak-Macedónia NATO-delegációjának vezetője jelenlétében. Az ország zászlaját egyidejűleg felvonták a dél-belgiumi Monsban, valamint az amerikai Norfolkban található NATO-parancsnokságokon.

A szövetségi dokumentumokban korábban Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv állam a NATO 2018. júniusi csúcstalálkozóján kapott meghívást a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, amelynek feltétele volt a Görögországgal fennálló névvitájának lezárása. A Macedónia és Görögország között 1991 óta zajló névvita tavaly januári lezárulását követően az ország vezetői és a NATO tagállamai az év februárjában aláírták a tagságot lehetővé tevő csatlakozási jegyzőkönyvet.

***

A KALOTASZEGI MAGYAROK KÖZT

Jékely Zoltán

Az írás letölthető pdf formátumban.

***

Magyar Nemzet
2020. MÁRCIUS 7. SZOMBAT 10:40

Teljes kárpát-medencei létünk forog kockán
Gondolatok a szlovákiai parlamenti választások után

Csóti György

Szégyen, ami 2020. február 29-én Szlovákiában történt, a magyarság szégyene. Tíz év után sem sikerült felvidéki nemzettársainknak a parlamenti képviseletet biztosítani északi szomszédunknál. Annak ellenére nem, hogy részarányuk az ország lakosságában, a folyamatos sorvadás után is, még mindig 8,5 % a hivatalos adatok szerint. Az egyetlen magyar választási párt, a Magyar Közösségi Összefogás viszont csupán 3,9 %-ot ért el, ami messze elmarad az 5 %-os küszöbtől. A szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd pedig 2 %-ot ért el.

A cikk teljes egészében letölthető pdf-ben.

A cikk a Magyar Nemzetben jelent meg 2020. március 7-én szombaton.

***A pályázat letölthető pdf-ben.

*** kiván a Magyar Atlanti Tanács elnöke
és
Elnöksége

***Tovább a 2019-es Archív híreinkhez