Csóti György: TRIANON UTÁN SZÁZ ESZTENDŐVEL

A cikk megjelent a Magyar Nemzetben 2020. június 4-én "Damoklész kardja a herderi jóslat" címmel, "Beteljesedik-e a német filozófus jövendölése az elveszített magyarlakta területeken?" alcímmel
.

A cikket ezen a linken is letölthető és megtekinthető.

 

***


2020. május 25-én a Digitális biztonságpolitika pályázat zsűrije előtt, az előzetes szakmai bírálatok ismeretében, a kiemelkedő pályamunkákat online prezentáció formájában ismertetik a pályázók, amelyet 10 órától élő közvetítéssel követhetnek az oldalon.

Az oldal elérhetősége: https://studio.djnkft.hu/digitalisbiztonsagpol/

A élő konferencia facebook oldalon tekinthető majd meg: https://www.facebook.com/hunexpert/

***


Fotó: Gentleman Magazin

2020. május 8-án ONLINE ülésezett a MAT elnöksége. Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a MAT elnöke az alábbi tájékoztatást adja tagjainak és a nyilvánosságnak:

A jegyzőköny az alábbi linken tölthető le: 2020. május 8. Jegyzőkönyv a MAT Elnökéségének online módon történt döntéshozataláról

***

Észak-Macedonia a NATO tagjává vált

Észak-Macedónia az észak-atlanti szövetség 30. tagállama lett , miután Szkopje képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait a katonai-politikai szövetséget létrehozó washingtoni szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok kormányánál.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, internetes tájékoztatójában azt mondta, Észak-Macedónia a NATO családjának része lett, amely immár harminc nemzet és csaknem egymilliárd ember családja.

" Olyan család ez, amely azon a bizonyosságon alapul, hogy függetlenül attól, milyen kihívásokkal nézünk szembe, együtt erősebb és biztonságosabb" - fogalmazott.

Észak-Macedónia régóta hozzájárul az euro-atlanti biztonsághoz, többek között azzal, hogy részt vesz a NATO vezette afganisztáni és koszovói missziókban - tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az ország kormányának és népe erőfeszítéseinek csúcspontját jelenti. Tagsága egy szélesebb körű integrációt, demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást támogatja az egész régióban, miközben mutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad a csatlakozni kívánó többi ország előtt - tette hozzá.

Észak-Macedónia zászlaját a NATO székhelyén, Brüsszelben, szűk körben vonták fel Jens Stoltenberg főtitkár, Sir Stuart Peach marsall, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, valamint Zoran Todorov, Észak-Macedónia NATO-delegációjának vezetője jelenlétében. Az ország zászlaját egyidejűleg felvonták a dél-belgiumi Monsban, valamint az amerikai Norfolkban található NATO-parancsnokságokon.

A szövetségi dokumentumokban korábban Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv állam a NATO 2018. júniusi csúcstalálkozóján kapott meghívást a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, amelynek feltétele volt a Görögországgal fennálló névvitájának lezárása. A Macedónia és Görögország között 1991 óta zajló névvita tavaly januári lezárulását követően az ország vezetői és a NATO tagállamai az év februárjában aláírták a tagságot lehetővé tevő csatlakozási jegyzőkönyvet.

***

A KALOTASZEGI MAGYAROK KÖZT

Jékely Zoltán

Az írás letölthető pdf formátumban.

***

Magyar Nemzet
2020. MÁRCIUS 7. SZOMBAT 10:40

Teljes kárpát-medencei létünk forog kockán
Gondolatok a szlovákiai parlamenti választások után

Csóti György

Szégyen, ami 2020. február 29-én Szlovákiában történt, a magyarság szégyene. Tíz év után sem sikerült felvidéki nemzettársainknak a parlamenti képviseletet biztosítani északi szomszédunknál. Annak ellenére nem, hogy részarányuk az ország lakosságában, a folyamatos sorvadás után is, még mindig 8,5 % a hivatalos adatok szerint. Az egyetlen magyar választási párt, a Magyar Közösségi Összefogás viszont csupán 3,9 %-ot ért el, ami messze elmarad az 5 %-os küszöbtől. A szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd pedig 2 %-ot ért el.

A cikk teljes egészében letölthető pdf-ben.

A cikk a Magyar Nemzetben jelent meg 2020. március 7-én szombaton.

***A pályázat letölthető pdf-ben.

*** kiván a Magyar Atlanti Tanács elnöke
és
Elnöksége

***Tovább a 2019-es Archív híreinkhez