A NATO állam- és kormányfőinek nyilatkozata Oroszország Ukrajna elleni támadásáról

A Magyar Atlanti Tanács döbbenten értesült a keleti szomszédunkat, Ukrajnát ért orosz agresszióról. A csaknem egy évtizedes konfliktus háborúvá fajulását a nemzetközi jogot súlyosan sértő lépésnek tarjuk, amely veszélyezteti a transzatlanti térség biztonságát, ezért a legteljesebb mértékben elítéljük.

A transzatlanti közösségnek minden lehetséges békés eszközzel kényszeríteni kell az agresszort, térjen vissza a diplomáciai eszközökhöz, a civilizált tárgyalásokhoz. A kijevi kormányt pedig folyamatosan ösztönözni kell arra, hogy biztosítsa az Ukrajna terültén élő sokmillió őshonos nemzeti kisebbség európai gyakorlatnak megfelelő kollektív jogait, beleértve az anyanyelv korlátlan használatát az élet minden területén.

A Magyar Atlanti Tanács aggodalommal figyeli a milliós nagyságrendű menekültek sorsát, és saját lehetőségein belül minden támogatást és segítséget megad részükre.

Nyomatékosan felszólítjuk Oroszország kormányát, hogy haladéktalanul vessen véget a vérontásnak, és békés körülmények között üljön tárgyaló asztalhoz Ukrajna képviselőivel.

Budapest, 2022. március 5.

Magyar Atlanti Tanács
Elnöksége

Facebook
Twitter
Linkedin