Elnökségünk sajtótájékoztatója a MAT célkitűzéseiről

A Magyar Atlanti Tanács Elnöksége 2024. április 19-én sajtótájékoztatót tartott az MTA székházában a szervezet célkitűzéseiről és 2024-es programjairól. A tájékoztató után több mint két órás kötetlen beszélgetés alakult ki a neves és népszerű orgánumok képviselőivel. A MAT részéről az elnök, két alelnök, a főtitkár és a sajtótitkár vett részt az eseményen. A kiadott sajtónyilatkozat szövegét az alábbiakban olvashatják:


Csóti György, a Magyar Atlanti Tanács elnöke köszönti a megjelenteket

A Magyar Atlanti Tanács széles társadalmi bázison nyugvó, pártok felett álló, közhasznú civil szervezet. A Tanács Elnöksége, látván a transzatlanti térségben kialakult értékválságot és érdekellentéteket, 2023 tavaszán elhatározta, hogy megerősítve a szervezet vezetőségét, kísérletet tesz az atlantizmus gondolatának megőrzésére a magyar társadalomban, az egész kárpát-medencei magyar nemzetben, remélt kihatással a szomszédos népek gondolatvilágára is. Meggyőződésünk ugyanis, hogy Közép-Európa számára nincs alternatívája a transzatlanti együttműködésnek. Csak ily módon tudjuk kezelni korunk nagy kihívásait: a nemzetközi jogrend fenntartását, a helyi fegyveres konfliktusok eszkalálásának megakadályozását, az illegális migráció korlátozását, az Észak-Dél ellentétét, a szegények és gazdagok szembenállását a világban, a földkerekség új gazdasági erőközpontjaival kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítását, hatékony környezetvédelmet stb. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb helyreáll térségünkben a transzatlanti értékrend, és az érdekellentétek kölcsönös kompromisszumokkal feloldódnak.
A Magyar Atlanti Tanács 2024-ben nagyszabású programokkal kíván eleget tenni a fenti célkitűzésnek. Több szakmai projekt beindítása mellett május 7-én egésznapos nemzetközi konferenciát szervezünk a Magyar Tudományos Akadémia székházában magas szintű hazai és külföldi résztvevőkkel. Megvizsgáljuk az értékválság és érdekellentétek kérdéskörét, az önálló európai védelmi képesség létrehozásának esélyét az észak-atlanti szövetségen belül, valamint Magyarország 25 éves NATO tagságának tanulságait.

Facebook
Twitter
Linkedin