Jens Stoltenberg NATO főtitkár köszönő szavai az Antall József Díjért

Nagy köszönetet szeretnék mondani a Magyar Atlanti Tanácsnak ezen rangos elismerésért. Köszönettel tartozom a munkájukért, amellyel támogatják a NATO-t és elősegítik a transzatlanti kapcsolatokat. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy olyan nagyszerű egyéniség nevét viselő díjat vehettem át, aki befolyásos politikus, széles látókörű vezető és kétszeres transzatlantista volt.

Antall József világszerte ismert személyiség, aki elindította Magyarországot az atlanti integráció útján. 1993 júliusában, amikor miniszterelnök volt, kijelentette, hogy Magyarország legfontosabb célja az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás elérése a következő évtizedben. Ez bátor kijelentés volt, nagy inspirációt nyújtva egy olyan fiatal demokráciának, amely négy évtizeden át kommunista uralom és külföldi irányítás alatt volt.

Sajnos nem élte meg, hogy lássa víziójának megvalósulását. De 1999-ben Magyarország csatlakozott a NATO családjához, és néhány évvel később az Európai Unióhoz. Azóta Magyarország értékes NATO szövetségesként működik. Ma vezeti egyik multinacionális harci csoportunkat, amely segít az agresszió elrettentésében, és fontos katonai parancsnokságokat is ellát, beleértve a multinacionális hadosztály központját.

Magyarország támogatja erőfeszítéseinket a stabilitás érdekében a nyugat-balkáni régióban, ideértve a tavalyi évben Koszovóban végrehajtott békefenntartó missziónkat is. Ahogyan Magyarország csatlakozott a NATO-hoz 25 évvel ezelőtt, a legutóbb Finnország lett a 31. szövetségesünk. És hamarosan Svédország is csatlakozik, a 32. lesz. Szövetségünk egyre nagyobb és erősebb. Ez fontos a közös biztonságunk szempontjából e veszélyes időkben. Oroszország háborúja Ukrajnában folytatódik, háború dúl a Közel-Keleten, feszültségek vannak a nyugat-balkáni régióban, brutális terrorizmus szinte világszerte tartja magát. A klímaváltozás konfliktusokat gerjeszt, és demokratikus értékeink mostanáig nem látott nyomás alatt állnak, miközben autoriter rezsimék tapossák a globális szabályokat. Az egyetlen és legjobb módja a biztonsági kihívásoknak, a béke megőrzésének és embereink, valamint értékeink védelmének az, ha Európa és Észak-Amerika egységben áll a NATO erős szövetségében.

 

 

Ebben hitt Antall József is. Gyakran az európai stabilitás sarokkövének nevezte a NATO-t. Ez most is igaz, ahogyan az volt a 90-es évek elején, és az elmúlt 75 év során. A washingtoni csúcstalálkozó előtt, júliusban, számítok Magyarországra és minden NATO szövetségesre, hogy továbbra is erős transzatlanti köteléket és erős NATO-t tartsunk fenn.

Köszönöm szépen.

 

Brüsszel, 2024. január 12.

Facebook
Twitter
Linkedin