NATO-csúcs Madridban

A madridi csúcstalálkozón meghozandó döntések határozzák meg a következő évtized nemzetközi biztonságát – jelentette ki a NATO főtitkára a spanyol fővárosban, az észak-atlanti szövetség állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozóját hivatalosan megnyitó beszédében.

„Nagyon fontos döntéseket hozunk a NATO megerősítésére egy veszélyesebb, versengőbb világban, ahol olyan tekintélyelvű országok, mint Oroszország vagy Kína, nyíltan megkérdőjelezik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet” – fogalmazott Jens Stoltenberg a találkozó első munkaértekezletének kezdetén.

A szövetségesek megállapodtak a NATO új stratégiai koncepciójában, amely megerősíti a szervezet elrettentési és védelmi képességét, növeli katonai erejének létszámát, valamint garantálja a kellő forrásokat a biztonságot fenyegető kihívásokkal szemben. A kétnapos csúcstalálkozó legkézzelfoghatóbb eredménye, hogy a szövetség hivatalosan felkérte Finnországot és Svédországot a csatlakozásra, miután Törökország feloldotta vétóját, és beleegyezett a két északi ország NATO-tagságának támogatásába. Beszédében Stoltenberg hangsúlyozta: a NATO ajtaja további országok előtt is nyitva áll, a csúcs résztvevői pedig megállapodtak egy Ukrajnának nyújtandó átfogó segélycsomagról is. 

„Folytatjuk példa nélküli segítségnyújtásunkat, hogy Ukrajna megvédhesse magát” – mondta, hozzátéve, hogy az ukrán nép bátorsága inspiráció az egész világ számára. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül vett részt a zárt ajtók mögött zajló munkaértekezleten.

„A világ ránk figyel, mutassuk meg egységünket és összetartásunkat” – fogalmazott az eseménynek otthont adó Spanyolország miniszterelnöke. Pedro Sánchez hangsúlyozta: meg kell erősíteni a szövetséget és fontos mérföldkőnek nevezte, hogy újabb két ország csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. 

Facebook
Twitter
Linkedin